Bekorting loonsanctie

01 februari 2021 Geschreven door: Stéphanie Heijtlager

Werkgevers vergeten nog al eens dat als het UWV een loonsanctie heeft opgelegd – en de loonsanctie op de juiste inhoudelijk gronden is opgelegd en bezwaar instellen vrijwel kansloos is – dat zij de tekortkomingen in de re-integratie van een zieke werknemer kunnen herstellen door alsnog de juiste re-integratie inspanningen te verrichten. Vervolgens kan de werkgever een bekortingsverzoek indienen bij het UWV. Op die manier kan de werkgever de met de loonsanctie (52 weken (!) extra loondoorbetaling aan de zieke werknemer) gemoeide financiële lasten aanzienlijk beperken. Repareren tekortkoming(en) in de re-integratie betekent dus een lastenverlichting voor werkgevers

Vanzelfsprekend is het bij een bekortingsverzoek van belang dat de werkgever de tekortkomingen, die door het UWV in de opgelegde loonsanctiebeslissing zijn benoemd, daadwerkelijk heeft hersteld (anders heeft een bekortingsverzoek natuurlijk ook weinig zin). Als de werkgever de tekortkomingen inderdaad heeft hersteld, dan moet het UWV in principe binnen drie weken beslissen of de tekortkomingen in de re-integratie inderdaad zijn hersteld door de werkgever (artikel 25 lid 13 Wet WIA) en vervolgens zal de loonsanctie zes weken later eindigen (zie art. 25 lid 14 Wet WIA). Dat betekent – naast de financiële besparing voor de werkgever – dat de WIA-aanvraag van de werknemer in behandeling kan worden genomen door het UWV en dat het opzegverbod tijdens ziekte komt te vervallen.

Indienen via werkgeversportaal

Het UWV laat in een nieuwsbericht van, 11 februari 2021, weten dat een bekortingsverzoek nu ook online kan worden ingediend via het werkgeversportaal, dat maakt het voor werkgevers (hopelijk) nog aantrekkelijker om een bekortingsverzoek in te dienen en zo de loonsanctie van 52 weken mogelijk aanzienlijk te bekorten!

Gerelateerde artikelen